Virusuri si Bacterii

COVID-19: Opinia expertilor in tromboza

COVID-19 duce la formarea cheagurilor de sange la un numar semnificativ de persoane care au o forma severa a bolii.

Intr-un interviu pentru Medical News Today, expertul in tromboza, prof. Beverley Hunt, explica de ce cheagurile de sange sunt periculoase pentru cei cu noul coronavirus.

Multi experti au crezut ca se vor confrunta, in primul rand, cu simptome respiratorii la pacientii infectati cu SARS-CoV-2.

Noutatea a fost ca acestia nu s-au asteptat ca unele persoane infectate cu COVID-19 sa prezinte complicatii cardiovasculare, sa aiba simptome digestive, leziuni ale pielii, tulburari neurologice, leziuni renale sau sa-si piarda mirosul si gustul.

Cheagurile de sange sunt o alta complicatie care au pus in pericol viata unui numar mare de persoane infectate cu COVID-19, aflate intr-o forma severa a bolii.

Dar de ce un virus care infecteaza in principal tractul respirator ar cauza cheaguri de sange? Aceasta este o alta intrebare la care specialistii trebuie sa raspunda.

Profesorul Beverley Hunt, a facut declaratii referitoare la biologia coagularii sangelui, afirmand ca este surprinzator modul in care noul coronavirus schimba proprietatile sangelui, mai ales la cei cu boala severa. Miscarea, spune acesta, este necesara si extrem de importanta pentru a reduce riscul de tromboza.

Cum se formeaza cheagurile de sange si de ce sunt potential periculoase?

Prof. Hunt: “In 1846, patologul german Rudolf Virchow a descris trei lucruri care predispun oamenii la tromboza venoasa. Acestea sunt:

  1. Modificari ale fluxului de sange
  2. Modificari ale vascozitatii sangelui
  3. Modificari in peretii vaselor de sange.”

Dintre acestea, probabil cel mai important  este fluxul. Stand pe loc doar 90 de minute fara sa miscam picioarele, fluxul de sange scade cu aproximativ 50%. Asadar, depindem total de miscare pentru a mentine fluxul sanguin.

Acesta este un factor de risc major pentru pacientii aflati in spital, pentru cineva care este bolnav si este mobilizat la pat, dar si pentru oricine sta fara sa faca miscare perioade lungi de timp.

Vascozitatea sanguina, este un alt indicator foarte important al sanatatii noastre. Vascozitatea crescuta afecteaza negativ starea inimii, a vaselor de sange si a tuturor organelor interne. In prezenta unei astfel de stari, exista riscul aparitiei cheagurilor de sange si a altor manifestari negative.

Modificarea peretilor vaselor de sange duce, de asemenea, la coagularea sangelui, in special la persoanele supraponderale, la persoanele care au interventii chirurgicale, fracturi , sufera de modificari hormonale, sau sunt imobilizate la pat pe perioade indelungate de timp.

Revenind la COVID-19, stim ca noul coronavirus poate intra in mucoasa vaselor de sange. Noul coronavirus se comporta intr-un fel ca „dirijorul orchestrei” de coagulare a sangelui.

Prin urmare, virusul ar ataca direct celulele endoteliale, o inflamatie a captuselii interioare a vaselor de sange. Acest lucru nu este absurd deoarece peretii sunt captusiti cu receptorii ACE2, suspectati a fi poarta de acces a virusului in organism.

Sursa: https://www.medicalnewstoday.com/articles/covid-19-ive-never-seen-such-sticky-blood-says-thrombosis-expert#The-conductor-of-the-blood-clotting-orchestra