La data de 13.07.2020 Institutul National de Sanatate Publica, ne informeaza ca la nivel global se inregistreaza 12.698.995 cazuri confirmate de infectie cu coronavirus, din care 564.924 decese. Cresteri semnificative ale numarului de cazuri au fost inregistrate in Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Suedia, Arabia Saudita, Pakistan, India, Bangladesh, Mexic, Brazilia, Chile, Peru si Rusia.
A. Ce caracteristici structurale ale virusului SARS-CoV-2 ii permit sa atace celulele umane si sa se raspandeasca atat de eficient?
In efortul de a intelege natura acestui virus extrem de contagios, cercetatorii au facut comparatii cu coronavirusul SARS (SARS-CoV) – agentul cauzal al sindromului respirator acut sever, mai cunoscut sub numele de SARS.
SARS-CoV si SARS-CoV-2 impartasesc 86% din aceeasi secventa genomica. SARS a fost considerata „prima pandemie a secolului XXI”, deoarece s-a raspandit rapid de la continent la continent, provocand peste 8.000 de infectii in aproximativ 8 luni de zile, procentul de fatalitate a cazurilor fiind de 10%. Cu toate acestea, SARS-CoV-2 se raspandeste mult mai rapid.
B. Ce face ca noul coronavirus sa fie atat de infectios?
Aruncam o privire la unele dintre cele mai recente dovezi care ajuta sa raspundem la aceasta intrebare. Cateva studii genetice au investigat structura microscopica a virusului si au descoperit o proteina cheie pe suprafata acestuia care, impreuna cu un receptor din celulele umane, explica de ce virusul poate ataca si se poate raspandi atat de usor.
Cercetarile anterioare au relevat ca acest tip de virus invadeaza celulele prin asa-numitele proteine „spike”. Determinarea formei proteinei spike in SARS-Cov-2 este cheia pentru a descoperi cum sa se tinteasca direct virusul, a declarat Jason McLellan, autorul principal al studiului si profesor la Universitatea din Texas-Austin.
Desi coronavirusul foloseste multe proteine diferite pentru a se reproduce si invada celulele, proteina spike este proteina principala pe care virusul o foloseste pentru a se lega de un receptor – o alta proteina care actioneaza ca o poarta de intrare intr-o celula umana. Dupa ce proteina spike se leaga de receptorul celulelor umane, membrana virala fuzioneaza cu membrana celulelor umane, permitand genomului virusului sa intre in celulele umane si sa inceapa infectarea. Deci „daca vom putea preveni atasarea si fuziunea, vom preveni intrarea”, a spus McLellan pentru Live Science.
Din acest motiv se recomanda tuturor persoanelor ca in locurile publice sa poarte masca. Recomandarea este imperios necesara in special in spatii inchise sau acolo unde este dificil sa se mentina o distanta de 2 metri fata de cei din jur. Acest lucru ajuta la incetinirea raspandirii virusului de la cei asimptomatici si de la persoanele care nu stiu ca au contractat virusul.