media

La data de 4.06.2020  Institutul National de Sanatate Publica Romania, ne informeaza ca  la nivel global se inregistreaza 6.424.936 cazuri confirmate de infectie cu coronavirus, din care 384.080 decese. Cresteri semnificative ale numarului de cazuri au fost inregistrate in Statele Unite ale Americii, Iran, Marea Britanie, Suedia, Arabia Saudita, Pakistan, India, Bangladesh, Mexic, Brazilia, Chile, Peru si Rusia.

Ce caracteristici structurale ale virusului SARS-CoV-2 îi permit să atace celulele umane și să se răspândească atât de eficient? 

În efortul de a înțelege natura acestui virus extrem de contagios, cercetătorii au făcut comparații cu coronavirusul SARS (SARS-CoV) - agentul cauzal al sindromului respirator acut sever, mai cunoscut sub numele de SARS.  

SARS-CoV și SARS-CoV-2 împărtășesc 86% din aceeași secvență genomică.  SARS a fost considerată „prima pandemie a secolului XXI”, deoarece s-a răspândit rapid de la continent la continent, provocând peste 8.000 de infecții în aproximativ 8 luni de zile,  procentul de fatalitate a cazurilor fiind de 10%.

Cu toate acestea, SARS-CoV-2 se răspândește mult mai rapid.

Deci, ce face ca noul coronavirus sa fie atat de infecțios?

Aruncăm o privire la unele dintre cele mai recente dovezi care ajută să răspundem la această întrebare. Câteva studii genetice au investigat structura microscopică a virusului si au descoperit o proteină cheie pe suprafața acestuia care, impreuna cu un receptor din celulele umane, explica de ce virusul poate ataca și se poate răspândi atât de ușor. 

Cercetările anterioare au relevat că, coronavirusurile invadează celulele prin așa-numitele proteine „spike”. Determinarea formei proteinei spike în SARS-Cov-2, este cheia pentru a descoperi cum să se țintească direct virusul, a declarat Jason McLellan, autorul principal al studiului și profesor la Universitatea din Texas-Austin.

Deși coronavirusul folosește multe proteine diferite pentru a reproduce și invada celulele, proteina spike este proteina principală de suprafață pe care o folosește pentru a se lega de un receptor - o altă proteină care acționează ca o poarta de intrare într-o celulă umană. După ce proteina spike se leagă de receptorul celulelor umane, membrana virală fuzionează cu membrana celulelor umane, permițând genomului virusului să intre în celulele umane și să înceapă infectarea.                        

Deci „dacă vom putea preveni atașarea și fuziunea, vom preveni intrarea”, a spus McLellan pentru Live Science. 

Din acest motiv se recomandă tuturor oamenilor ca in locurile publice să poarte măsca pentru față. Recomandarea este impetuos necesara  in special in spatii inchise sau acolo unde este dificil să se mențină o distanță de 2 metri intre oameni. Acest lucru va ajuta la încetinirea răspândirii virusului de la cei asimptomatici și de la persoanele care nu știu că au contractat virusul. 

  • Jun 08, 2020
  • Comments: 0