Telefoanele mobile sunt utilizate in mod obisnuit pentru o comunicare rapida, fiind indispensabile in orice activitate cotidiana si nu numai. Prin urmare, ele pot fi surse pentru transmiterea agentilor patogeni. Acestea sunt frecvent atinse fara o igienizare corecta a mainilor si rareori curate adecvat, folosind substante biocide. Dezinfectarea lor zilnica ar putea ajuta la stoparea raspandirii bolilor.
Cercetarile privind modul in care telefoanele mobile transmit agenti patogeni infectiosi, cum ar fi bacteriile si virusurile, arata ca acestea sunt „cai troieni” care contribuie la aparitia de epidemii si pandemii.
Acest transfer de agenti patogeni prin intermediul telefoanelor mobile reprezinta o problema serioasa pentru sanatate. Riscul este ca agentii patogeni sa poata fi raspanditi prin intermediul telefoanelor in cadrul comunitatilor: la birou, in unitatile medicale, in spatiile de procesare a alimentelor sau in mijloacele de transport in comun etc.
In prezent, telefoanele mobile sunt in mare parte neglijate din perspectiva biosecuritatii, dar sunt susceptibile sa contribuie la raspandirea virusurilor precum gripa si SARS-CoV-2, noul coronavirus responsabil pentru pandemia COVID-19. 56 de studii efectuate in 24 de tari din intreaga lume intre 2005 și 2019, au analizat microbii gasiti pe telefoanele mobile.
Majoritatea studiilor au vizat bacteriile, iar unele au analizat transmiterea fungilor prin intermediul telefoanelor. In general, rezultatele cercetarilor au aratat ca, in medie, 68% din telefoanele mobile erau contaminate.
Unele studii au comparat telefoanele personalului medical si pe cele ale publicului larg si nu au identificat diferente semnificative intre nivelurile de contaminare. De exemplu, un studiu care si-a propus sa examineze prezenta bacteriilor patogene pe suprafetele telefoanelor mobile utilizate frecvent de catre studentii stagiari. Acest studiu a identificat atat bacteriile patogene, cat si pe cele nepatogene de pe telefoanele mobile a 105 viitori medici. Dintre acestea, 101 aparate (96,2%) au fost contaminate cu bacterii. Pe 17 dintre ele (16,2%) s-a identificat Staphylococcus aureus. Bacilii gram-pozitivi au fost identificati pe 20 dintre telefoanele examinate (19%). Streptococi virusi si specii Pantoea au fost de asemenea identificate, dar la niveluri inferioare.
Cercetarile indica faptul ca telefoanele mobile pot actiona ca si „gazda” ale organismelor patogene si nepatogene si reprezinta un real risc de biosecuritate, permitand patogenilor sa se raspandeasca usor.
Virusurile pot trai pe suprafete de la ore si zile pana la saptamani. Daca o persoană este infectata cu SARS-CoV-2, este foarte probabil ca telefonul sa fie contaminat. Virusul se poate raspandi de pe telefon la alte persoane prin contact direct sau indirect. Alaturi de telefoanele mobile si alte sisteme cu touchscreen – cum ar fi la ghiseele de check-in la aeroport si ecranele de divertisment din avion pot contribui la raspandirea rapida a COVID-19 pe tot globul.
In timp ce autoritatile ofera orientari cu privire la practicile de baza pentru o igiena eficienta a mainilor, există prea putin accent pe practicile asociate cu utilizarea telefoanelor mobile sau a altor dispozitive cu ecran tactil.
In medie, o persoana isi atinge telefonul mobil timp de trei ore in fiecare zi, super-utilizatorii atingand telefoanele de peste 5.000 de ori pe zi. Spre deosebire de maini, dispozitivele mobile nu sunt curatate regulat.
In acest context, este important ca telefoanele mobile si alte dispozitive cu ecran tactil sa fie decontaminate zilnic, folosind un produs dezinfectant cu minim 70% alcool sau solutii dezinfectante pentru suprafete.
Masurile de dezinfectare ar trebui implementate cu precadere in domenii cheie de activitate precum serviciile, industria alimentara, scoli, baruri, cafenele, azile, mijloace de transport in comun si aeroporturi, unitati medicale, in special in timpul unui focar epidemiologic, cum este pandemia actuala COVID-19.
Sursa: https://theconversation.com/mobile-phones-are-covered-in-germs-disinfecting-them-daily-could-help-stop-diseases-spreading-135318